MenuZoek
Schildering in de Noordstedetunnel

Sprekende beeldenroute

Nieuwegein beschikt over 55 beelden in de buitenruimte en die worden tezamen het Buitenmuseum genoemd. Tien beelden uit de collectie van het Buitenmuseum beginnen te spreken wanneer je langs de bewegingsmelder loopt die bij het beeld is geplaatst. Bij ieder beeld worden wat interessante wetenswaardigheden over het beeld verteld.

Openingsfilm sprekende beeldenroute

Beeldende Kunst

Al meteen vanaf het ontstaan van Nieuwegein zijn er beelden in de buitenruimte neergezet. Zo is het beeld de Kring één van de eerste beelden die geplaatst is in 1971. Daarna volgden al snel veel meer beelden. De collectie wordt jaarlijks onderhouden en waar nodig gerestaureerd. Ook zijn een aantal beelden verplaatst toen het nieuwe centrum (City) er kwam. Een mooi voorbeeld hiervan is de Krul, van Frans en Marja de Boer-Lichtveld. Deze prijkte eerst op de Markt en staat nu op de Zuidstedeweg, niet ver van de kruising met de A.C. Verhoefweg.

Bekijk hier alle beelden in de openbare ruimte

Route

De route voert vanuit het centrum naar het zuiden van Nieuwegein en komt ook langs museum Warsenhoeck, het historisch museum van Nieuwegein. En ook langs de Museumwerf. Dit is een museum met een werkende werf waar historische schepen worden gerestaureerd.

Belangrijke informatie voordat je de route gaat fietsen

Voor museum Warsenhoeck en de Museumwerf zie hun website voor openingstijden. De paaltjes met het geluid staan soms op een paar meter afstand van het beeld. Graag rondom het beeld kijken. De gesproken tekst met begin- en eindtune herhaalt zich iedere 5 minuten.

Via de geoserver button kan je de route digitaal bekijken. Als je de geoserver opent kan je zelf aangeven wat je wilt zien op de kaart. Ook kan je hierbij de route downloaden via de knop rechts onderin de geoserver.

Digitale Routekaart

Digitale Routekaart om te printen

Uitgeschreven route