MenuZoek
Schildering in de Noordstedetunnel

Nieuwegein openluchtmuseum

Cadeau aan jarig Nieuwegein van Museumwerf Vreeswijk

Nieuwegein heeft in 2021 haar gouden jubileum gevierd en zichzelf gedurende de junimaand uitgeroepen tot Nieuwegein - 1 groot museum. Dit is de Nieuwegeinse musea natuurlijk uit het hart gegrepen. Maar voor Museumwerf Vreeswijk, Natuurkwartier Nieuwegein en Museum Warsenhoeck ging dit niet ver genoeg. Zij hebben Nieuwegein uitgeroepen tot 1 groot openluchtmuseum, niet voor één maand maar voor áltijd!

Geschiedenis

Voor een 50 jaar jonge vinex-gemeente lijkt deze uitroep misplaatst. Maar als je de geschiedenis bekijkt dan is dit zo gek nog niet. Het Nieuwegeinse gebied kent een rijk verleden dat minstens 6000 jaar teruggaat, getuige de vondst in 2017 van Neerlands oudste babygraf. Als we hink-stap-springen door de tijd komen we langs de plaatsen waaruit Nieuwegein is ontstaan. Het oude schippersdorp Vreeswijk was in de 7e eeuw n.C. al bekend als Friese handelsnederzetting Fresionouuic, dat Friezenwijk betekent. Van Jutphaas, onder de naam Judefax, was later sprake. De naam Jutphaas, in het Oud-Germaans Jut (veel) fasha (taai gras), is typerend voor dit voormalige boerendorp waarvan onder andere nog mooie oude boerderijen zijn overgebleven. Van het stadje ’t Geyn waarnaar Nieuwegein is vernoemd, weten we dat het langs de Doorslag lag, het kanaal tussen de Vaartse Rijn en de Hollandse IJssel. Van ’t Geyn bleven slechts enkele huisjes over.

Rondvaarten

Het Nieuwegeinse grondgebied kende diverse waterwegen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de oude kernen. Openluchtmuseum Nieuwegein kan daarom het beste vanaf het water worden verkend. En daar heeft Museumwerf Vreeswijk wat op gevonden.

Met behulp van crowdfunding werd een scheepje aangekocht en gered van de sloop. Het was de Hoop en Vertrouwen, een kagenaar uit 1930 dat ooit dienstdeed als baggerschuitje in het Groene Hart. Het schip is gerestaureerd en ingericht voor geheel andere lading: passagiers! De Hoop en Vertrouwen is rondvaartboot geworden!

Als bijdrage aan het jubileumfeest stelde de Museumwerf in juni en juli gratis rondvaarten-met-gids met de Hoop en Vertrouwen en het Romeinse schip Fiducia ter beschikking.

Wil je zelf ook genieten van een rondvaart? Rondvaarten zijn binnen het vaarseizoen mogelijk. Meer informatie hierover is vindbaar op https://museumwerf.nl/.

Vorstelijke verbinding

Wat Museumwerf Vreeswijk, Museum Warsenhoeck en het Natuurkwartier betreft, blijft Nieuwegein 1 groot openluchtmuseum. In april startte de Museumwerf met de groepsrondvaarten-op-aanvraag waarmee u vorstelijk kon reizen door de tijd.

De Hoop en Vertrouwen en het Romeinse schip Fiducia vormden tevens een vaste verbinding tussen genoemde musea die zeker ook voor Nieuwegeiners interessant zijn.