MenuZoek
Schildering in de Noordstedetunnel

Annet Klijnsma - herinneringen Nieuwegein vanaf 1973

Vreeswijk

Ik kwam in 1973 in Vreeswijk wonen in de Waalstraat in een huis van een schipper. Vanuit Nijmegen met man en baby. Mijn man ging  werken bij de Van der Hoevenkliniek. Er was maar 1 nieuwbouwwijk in Vreeswijk: Vreeswijk Oost. Ik kende niemand. Ik werd fantastisch opgevangen in de net nieuwe kerkgemeenschap Dijkveld. In een kantine van een bedrijf werden de diensten gehouden. Het was een progressieve afsplitsing van de hervormde kerk, later de Rankkerk. Ik had in Gelderland gewerkt in openbare bibliotheken. In Nieuwegein bezocht ik met baby de directiekeet in de Prins Hendriklaan, waarin de bibliotheek toen was gevestigd. Ook was er zoiets bij de Nicolaaskerk in Jutphaas.

600 jarig bestaan Oude Sluis

Met veel plezier denk ik terug aan de viering van het 600 jarig bestaan van de Oude Sluis in Vreeswijk, waar ik vanuit de Wereldwinkel in de Verlengde Dorpsstraat in eenvoudige oude juten kledij meedeed. Heel Vreeswijk had chique middeleeuwse kleding aan.

De openbare bibliotheek

Toen werden  in Zandveld en in de Baten in Nieuwegein-Noord de eerste filialen opgericht. In het Veerhuis ging ik werken en ik heb er veel mensen leren kennen. De hoofdvestiging kwam pas vele jaren later op de Raadstede, allang weer afgebroken. Tijdelijk heeft  de Centrale gezeten in  het bruinrode gebouw op de hoek Zuidstedeweg/Parkhoutweg, wat nu ook al weer wordt afgebroken.

Nieuwe inwonersbijeenkomsten

In de hal van het oudste Nieuwegeinse gemeentehuis in het hart van Cityplaza (afgebroken) werden steeds, als er weer een wijk werd opgeleverd, infobijeenkomsten gehouden. Daar was ik ook regelmatig bij met een kraam van de bibliotheek.

De bibliotheek en het onderwijs

Als jeugdbibliothecaris had ik contact met scholen. Er waren alleen al 32 basisscholen, toen alle wijken waren bewoond en de kinderen op de wereld waren gezet. Met 3 personen verdeelden we het werk. Ik had de zorg voor 12 scholen in Zandveld, Hoog Zandveld,  Vreeswijk en Fokkesteeg. Klassenbezoeken in de bibliotheek of op school, lees- en boekenpromotie. En dan nog de boeken- en kinderboekenweken. Lezingen in de bibliotheek. Het waren gouden tijden.

Bibliotheek de tweede verdieping

Nu een prachtige bibliotheek, info, sociaal centrum in het Stadshuis.

Maar: alle filialen en de bibliobus voor ouderen en gehandicapten aan huis weg.

De Doorslag

Nu woon ik al 26 jaar in de Doorslag in een houtskelet-huis met reuze veel plezier. Inmiddels gepensioneerd, nu een echte Nieuwegeiner. Een heerlijke groene wijk met prachtig parkje. En dichtbij Cityplaza en ziekenhuis. Gemakkelijk bereikbaar met sneltram, die gelukkig weer rijdt en met auto vanuit Nederland.  Een wijk met een vriendelijke sfeer en met een diversiteit aan bewoners. Kortom heerlijk Nieuwegein.