MenuZoek
Schildering in de Noordstedetunnel

Gerda Vergeer: "Op naar de Moedermavo in Hoog Zandveld"

Gerda Vergeer voelt zich op en top Nieuwegeinse. Ook al stond haar wieg officieel in Houten, 10 jaar na haar geboorte veranderden de gemeentegrenzen en stond haar geboortehuis aan de Amsterdam-Rijnkanaal gewoon in Jutphaas, wat 10 jaar later opging in Nieuwegein. En die woonplaats heeft ze nooit meer verlaten.

Werken op je 14e

“In het welvarende Nederland van nu kan je je het niet voorstellen, maar ik ging op mijn 14e al werken. Na de basisschool en 2 jaar huishoudschool vonden mijn ouders het mooi. Zo ging dat zeker met dochters in een gezin. Ik heb uiteindelijk ruim 50 jaar gewerkt; zo ging ik o.a. aan de slag bij een melkboer, een drukkerij, de WRK en de laatste 37 jaar bij Staatsbosbeheer. Van administratief medewerker tot Managementassistent bij het hoofdkantoor. En als begin jaren 70 naar mijn opleiding werd gevraagd, voelde ik mij erg onzeker. Want ik had in de tussentijd veel ervaring en levenswijsheid, maar geen ‘papiertje’.

Moedermavo

Toen ik in 1975 hoorde van de ‘moedermavo’, wilde ik dat ook. En zo ging ik, samen met een buurjongen die in een rolstoel zat, terug naar school. De Mavo was gehuisvest in enkele leegstaande schoollokalen, vlakbij Winkelcentrum Hoog Zandveld. Het heette in de volksmond wel ‘moedermavo’, maar feitelijk was het gewoon volwassenenonderwijs, want er zaten echt wel meer mannen op deze school. En het was heus niet altijd simpel om zo school te volgen. Ik werkte, had een gezin en dan ook nog 3 jaar lang, 2 dagdelen per week naar school. Maar ... als ik ergens aan begin, dan maak ik het ook af. Je moet kansen pakken en je doet altijd ervaring en kennis op. En zo geschiedde en haalde ik mijn begeerde Mavo-diploma. Trots.’

Geen stilzitter

Gerda Vergeer is zeker geen stilzitter. Combineer dat met ‘als ik ergens aan begin, maak ik het ook af’ en dan heb je een goed plaatje van Gerda. Zo heeft ze maar liefst vijf marathons gelopen en de Alternatieve Elfstedentocht geschaatst op de Weissensee. Maar ze is ook betrokken geweest bij het plaatselijke Rode Kruis en het Reumafonds. En als ze ergens bij een club lid wordt, dan is de stap naar vrijwilligerswerk als penningmeester, secretaris of barmedewerker een kleine, maar logische stap voor haar. Een échte aanpakker dus!