MenuZoek
Schildering in de Noordstedetunnel

Nel van Straaten: Terug in Nieuwegein na een zwervend bestaan als schippersvrouw

Lees het mooie verhaal van Nieuwegeiner Nel van Straaten…

"Hoewel de samenvoeging van Jutphaas en Vreeswijk veel heeft veranderd, is de uitstraling gebleven van hoe de twee dorpen toen waren, en dat nu Nieuwegein is".

Vreeswijk en Jutphaas

Vreeswijk met zijn sluizen en vaarwater, toch nog een beetje het schippersdorp van vroeger. Jutphaas een doorgaande weg aan het kanaal. Alleen de handel is er niet meer maar wel de wandel.

Scheepvaart

Heel veel mensen weten het dorp te vinden en genieten van het oude wat is gebleven. Als er feesten zijn zoals Koningsdag , septemberdagen en kaarsjesavond is het een drukte van belang . In de tijd van mijn jeugd was er een andere activiteit door de scheepvaart. Het klinken van de nagels aan de schepen op de werf, dat geluid zit nog steeds in mijn oren. Het in- en uitvaren van de schepen in de sluizen met noodgedwongen open bruggen waardoor je te laat op school of kerk kwam.

Schipperskinderen

Er waren heel veel speciale winkels zoals bakkers , slagers en kruideniers. Als de schepen lagen te wachten voor de sluis hadden de schippersvrouwen alle tijd om in te slaan wat ze voor hun reis nodig hadden. Er waren op school ook altijd schipperskinderen als gasten. Ze waren dan een paar weken in de klas als het schip aan één van de twee scheepswerven ter reparatie of onderhoud lag.

Fijn stukje aan de Lek

Toen de Beatrix sluizen klaar waren, was de drukte in het dorp voorbij en langzaamaan verdwenen de winkels. Dit heeft zich voortgezet toen de kern naar het noorden werd verplaatst in de vorm van City Plaza. Dit winkelcentrum is nu de trekpleister van de twee dorpen geworden. Echter de uitstraling in het oude dorp Vreeswijk is gebleven en de gezellige restaurantjes en terrassen in plaats van winkels dragen daar aan bij. Ik ben altijd Vreeswijkse gebleven en nu ik oud ben, ben ik terug na een zwervend bestaan als schippersvrouw met een fijn stekje aan de Lek.