MenuZoek
Schildering in de Noordstedetunnel

Nieuwegein 50 jaar - herinneringen van een meisje

Ik ben in 1957 geboren en de oudste dochter van een Vreeswijkse vader en een Jutphase moeder. Ik groeide op in Jutphaas; eerst op een bovenhuis aan de Dorpstraat en later in de Julianastraat, die na het ontstaan van Nieuwegein respectievelijk Herenstraat en Ten Baanstraat gingen heten. Van de dubbele straatnamen die ontstonden werden die in Jutphaas namelijk vervangen door een andere naam. Ik logeerde regelmatig bij familie in Vreeswijk en het groene licht van het kruis op de kerk weet ik mij nog goed te herinneren.

Wij gingen naar een katholieke school, toch bracht ik de eerste twee jaar van mijn lagere schooltijd door in de School met de Bijbel, waar nu de Bazuin in gevestigd is. Onze school, de katholieke meisjesschool, later de Rijnhuyse school, werd nog gebouwd. Er bestaat een film over het reilen en zeilen in het oude Jutphaas in de zestiger jaren. Velen van mijn leeftijd zullen zichzelf erin terugzien; ikzelf zag mijn jong overleden zusje er ook in terug, heel bijzonder. De meisjesschool dus en er was ook een aparte lagere school voor jongens; in de laatste twee klassen werden we gemixt.

Voor de middelbare school moest ik toch echt naar Utrecht; het Bonifatius Lyceum. Wat voelde ik mij klein in die hele grote school met toen al 1200 leerlingen. Ik was toch een meisje uit een dorp, ik verdwaalde er … letterlijk en figuurlijk. Uiteindelijk wende het en kreeg ik vriendinnen. Toch bleef mijn leven zich in Nieuwegein afspelen. De gymnastiekvereniging VIOS (vooruitgang is ons streven) waar mijn moeder als jong meisje ook al lid van was. Toen ik op zaterdag (!) niet meer naar school hoefde kreeg ik een weekendbaantje in een winkel voor huishoudelijke artikelen op het nieuw gebouwde Makado Center.

En … via het jongerenkoor in de kerk leerde ik mijn man kennen: een Vreeswijker. De geschiedenis zou zich herhalen: Vreeswijker trouwt Jutphase. Nieuwegein is in 1971 ontstaan en geloof het of niet, ons eerste uitstapje als verliefd stel was op een vrijdagavond in september 1976 het bezichtigen van het nieuwe gemeentehuis van de nieuwe stad; ik kreeg er van hem mijn eerste kus. In juni 1978 zijn wij in ditzelfde gemeentehuis getrouwd. Het gebouw is er al niet meer.

Huwelijk

Over ons huwelijk is nog een anekdote te vertellen. Na de ceremonie in het gemeentehuis zouden we door naar de kerk, de Emmauskerk aan de overkant, een klein stukje. We waren gekomen met een oude Peugeot cabriolet. Het weer was wisselvallig die dag, maar steeds als we in de auto zaten scheen de zon en kon de kap omlaag. Natuurlijk weer dichtgedaan toen we het gemeentehuis binnen gingen. Tijdens de ceremonie regende en onweerde het enorm. De regen sijpelde door en de rood leren bekleding van de autostoelen werd vochtig. Je voelt het al … een vlek … rood … op het zitvlak van mijn trouwjurk… de hele dag! Ik liet me er niet door kisten.

Jan Sluyterslaan

We zijn op de Jan Sluyterslaan gaan wonen, naderhand aan de Jutphasestraatweg, in de Beringer-schans en nu al meer dan 30 jaar in de De Bruijnstraat op Huis de Geer. Gek hè: op … aan … in, we hebben een rondje door heel Nieuwegein gedaan met onze behuizing. We kregen kinderen, die op de Montessorischool hun basisschooltijd doorbrachten. Ze zijn al lang uitgevlogen, duizenden mijlen ver weg en wat dichterbij, zij hebben zelf ook alweer kinderen.

Met het verglijden van de tijd merk je hoe je als vanzelf meegaat; je bent kind, puber, trouwt, krijgt kinderen, wordt grootouder. En dit alles hier, in mijn geliefde Jutphaas-Vreeswijk-Nieuwegein. De cirkel is rond voor mij nu ik in deze mooie gemeente ook nog ‘ns trouwambtenaar mag zijn. Nieuwegein en ik …. we hebben een onverbrekelijke en trouwe liefdesband!

Annette van Leusden-Baars
20 mei 2021