MenuZoek
Schildering in de Noordstedetunnel

"Oh nee, Nieuwegein"

De één een geboren Amsterdammer en de ander een Vleutenaar. Hoe beland je dan in Nieuwegein? En toch kan het, Renée en Ron Blom wonen inmiddels al 33 jaar in Nieuwegein. Toen Renée en Ron met een urgentieverklaring op zak, toch nog totaal onverwachts een woning aangeboden kregen in 1981 op de Zegelstede dachten ze allebei hetzelfde: "Oh nee, wat moeten we in een nieuwbouwstad als Nieuwegein!?"

Cultuurschok

Renée: "Op zich natuurlijk niet zo gek gedacht. Ik had al eens de cultuurschok moeten ondergaan door vanuit de Amsterdamse formica schoolbankjes te belanden in de houten schoolbankjes van het boerendorp Vleuten, terwijl mijn lief nog nooit ergens anders had gewoond dan in dat dorp. Wat moet je dan in één grote nieuwbouwwijk." Begin jaren 80 was het voor Renée en Ron als jong stel bijna onmogelijk om een complete ééngezinswoning met een diepe tuin te vinden. "En dus gingen we natuurlijk kijken in Nieuwegein. De verhuurder benadrukte nog eens hoeveel geluk we hadden om juist hier te kunnen wonen, want het groen voor de deur zou blijven en vormde een mooie buffer tussen ons huis en de sneltram."

Verandering

Nog maar een paar maanden later begonnen zich voor hun deur veranderingen voor te doen. "Eerst dachten we nog dat er een groene geluidswal aangelegd zou worden, maar al snel verscheen er een machine die in een mum van tijd een onheilspellend groot gat groef." De twijfel sloeg toe bij Renée en Ron. "Zo’n groot gat voor een groene wal?” Toen het heien begon, wisten ze het zeker: “Niets geen groene wal, maar een heel appartementencomplex verrees er voor onze neus."

Trots

"Toch hebben we nooit spijt gehad dat we hier zijn ‘geland’. Inmiddels wonen we hier nu 40 jaar, inclusief een klein uitstapje van zeven jaar naar Lunetten. En natuurlijk zijn we er in al die jaren ook achter gekomen dat Nieuwegein alles behalve alleen maar nieuwbouw heeft en weldegelijk heel veel historie kent. Van bosolifanten tot de geboorteplaats van Wifi en van de Route Napoleon tot het voorloper zijn in het omvormen van kantoren naar woningen." "En ondanks dat ik me ergens diep van binnen toch altijd Amsterdamse blijf voelen en mijn lief een mopperige Vleutenaar, zijn we nu toch ook wel trots op onze woonplaats, onze stad Nieuwegein."