Gidsengroep Vreeswijk

Foto's: Neeltje Kleijn

Gidsengroep Vreeswijk

“Zodra je meer te weten komt over Vreeswijk,

gaat er echt een wereld voor je open”

Al bijna 20 jaar is Gidsengroep Vreeswijk actief. Ook dit jaar was de groep half maart weer zo goed als opgestart. Helaas gooide corona roet in het eten; ze zullen tot 1 september moeten wachten tot ze weer vol enthousiasme en passie hun vertellen aan groepen kunnen doorvertellen. Maar niet getreurd: online kan men alvast kennismaken met de verhalen uit Vreeswijk

Wie zijn jullie? En wat vinden jullie zelf zo bijzonder aan Vreeswijk?

“Wij zijn Rina, Greet, Atie, Hans, Ton, Wim, BartJan en Jan. Acht gepassioneerde gidsen die al bijna hun hele leven in Vreeswijk wonen of het gewoon een erg mooie en bijzondere plek vinden.” Zo woont Greet al bijna heel haar leven in Vreeswijk. “Als schippersdochter heb ik veel kennis over de geschiedenis van Vreeswijk en als gids kan ik de verhalen uit mijn jeugd door vertellen aan anderen”. Hans woont aan de andere kant van Nieuwegein, maar is altijd gefascineerd geweest door het oude schippersdorp. “Na veertig jaar in het onderwijs te hebben gezeten, wil ik graag de bijzondere geschiedenis van Vreeswijk delen met andere mensen en heb me daarom vorig jaar aangemeld als vrijwilliger bij de Gidsengroep”.

Wim en Jan, beiden geboren Vreeswijkers, stonden aan de wieg van de Gidsengroep. Al zo’n 18 jaar leiden ze mensen rond, jong en oud, en willen ze graag de interesse in de geschiedenis van Vreeswijk bij de mensen bevorderen. “Er ging een wereld voor me open, toen ik me ging verdiepen in de geschiedenis van Vreeswijk. Ik ging de wijk met heel andere ogen bekijken”, vertelt Wim. Jan: “En het is gewoon ontzettend leuk om te doen!”. Ook Atie is geboren en getogen in Vreeswijk. “Als kleindochter van een zandschipper heb ik de afgelopen jaren het reilen en zeilen van Vreeswijk van dichtbij meegemaakt. Tijdens de rondleiding wil ik de mensen daarom laten meevoeren in het vroeger en nu van Vreeswijk”.

Half maart ging de lockdown van kracht. Wat veranderde er vanaf dat moment voor de groep?

“In maart waren we net opgestart met de groep. We hadden drie nieuwe gidsen op volle sterkte, we waren plannen aan het maken en hebben uitgebreid de publiciteit opgezocht. De lockdown gooide dan ook even roet in het eten en was alles stil. Nu komen we weer bij elkaar en gaan we vanaf 1 september weer starten met het geven van rondleidingen.”

Hebben jullie tips voor leuke uitjes in Nieuwegein in de zomer?

“Er zijn diverse interessante musea in Nieuwegein, zoals museum Warsenhoeck en het Vreeswijks museum. Ook is het leuk om een bezoek te brengen aan de forten in de omgeving. En mocht je alvast een beeld willen krijgen van het bijzondere van Vreeswijk; er zijn genoeg Youtube-filmpjes te vinden over Vreeswijk die je vanuit thuis kunt bekijken”.

Alvast een rondleiding boeken of heb je specifieke vragen? Stuur dan een e-mail naar gidsengroepvreeswijk@gmail.com of neem contact op met Jan Monster op tel.nr. 030 6018434.