MenuZoek
Nieuws

Azië-gek Erica van Reisbureau Acire

Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een E-book met 50 tips over waarom je naar Azië moet gaan. Het boek schrijf ik helemaal zelf om mensen te laten zien hoe leuk en afwisselend Azië is. Straks kunnen mensen het E-book gratis downloaden op mijn website.

Dit jaar viert Erica Dankmeijer van Reisbureau Acire haar 20ste jaar als zelfstandig ondernemer. Reizen is haar lust en haar leven en ze doet niets liever dan haar passie delen met anderen. Ondanks dat we geen verre reizen mogen maken, neemt ze ons toch mee naar haar favoriete bestemming: Azië. Binnenkort komt namelijk haar eerste (gratis) E-book uit met talloze tips over waarom je naar Azië moet gaan. Wij kunnen niet wachten!

Vorig jaar zomer spraken we elkaar al voor het platform Koop Lokaal Nieuwegein. Hoe is het sindsdien met jou en je zaak gegaan?

“Voor de georganiseerde reisbranche is het een enorm lastige periode. Sinds maart 2020 staan alle verre bestemmingen op code oranje, in de zomer zijn een aantal landen in Europa “even” geel geweest, en sinds december staat heel de wereld weer op oranje, nu kun je alleen nog in Nederland op vakantie. Al is Nederland natuurlijk heel mooi, in de Krokusvakantie ben ik zelf een midweek naar Zeeland geweest, mijn passie ligt toch vooral bij het organiseren van (verre) reizen en dan vooral in Azië. Azië is mijn grote liefde en ik wil deze passie graag met anderen delen. Mijn werk ligt nu al ruim 12 maanden stil, en waar ik in het begin alleen bezig was met annuleren, annuleren en omboeken, moet ik de boekingen die toen zijn omgeboekt naar dit het begin van dit jaar weer annuleren of  omboeken. Het is een bittere pil. Toch komen nu de eerste aanvragen wel weer binnen of tenminste, mensen die informeren naar de mogelijkheden, maar boeken durven ze nog niet.”

“Toch blijf ik niet bij de pakken neerzitten, op dit moment ben ik dan ook super druk met het ombouwen van mijn website voor de Azië reizen, naar een “belevingswebsite”. Naast de ruim 70 voorbeeldreizen, vindt men er nu ook heel veel extra informatie over de bezienswaardigheden in de grootste plaatsen, alles over stranden, het geloof, de natuur, het eten, de accommodatiemogelijkheden en ook hoe ze daar kunnen reizen. Ook praktische zaken als geld, visumzaken en corona informatie over het betreffende land komen aan bod. Ook ben ik druk met het schrijven van blogs over de bestemmingen, naast het schrijven van mijn E-book. Ik ging uit van 30 tips, maar ik haal er waarschijnlijk wel 50; zo leuk is Azië en zo kan ik mijn liefde voor Azië toch met anderen delen. Ik hoop deze eind april online te zetten dat mensen hem gratis kunnen aanvragen op de site van Delta Holidays.”

Op 7 juni dit jaar ben je 20 jaar zelfstandig ondernemer. Wanneer wist je: dit is wat ik wil?

"Ik ben ooit begonnen met de opleiding voor verpleegkundige, maar toen patiënten kwamen te overlijden, wist ik: “dit wil ik niet”.  Van mijn ouders heb ik het reizen met de paplepel ingegoten gekregen en dat vond ik veel leuker. Ik ben toen de opleiding voor toeristisch management gaan volgen en via de ANWB en Rabobankreisafdeling in 2001 als zelfstandig ondernemer gestart als mobiele reisadviseur. Ik kwam toen als een van de eersten bij de mensen thuis en dat werd een groot succes. Dat heb ik tweeënhalf jaar gedaan en toen ben ik mijn eigen reisbureauwinkel gestart. Eerst zat ik aan het Colijnpark en daarna ben ik naar het Abraham Kuyperpark gegaan. Dat heb ik vervolgens bijna 14 jaar gedaan. In oktober 2016 ben ik vanuit huis gaan werken, zodat ik meer bij mijn zoon kon zijn. En inmiddels zit ik meer dan 30 jaar in de reisbranche en het verveelt nooit.”

Welke plekken op de wereld zou je nog graag aan je zoon willen laten zien?

“Roan gaat al mee op reis naar Azië sinds hij 15 maanden is. We zouden vorig jaar naar Sri Lanka en de Malediven gaan. Mijn aller-aller eerste reis buiten Europa en zonder ouders was naar Azië, naar Sri Lanka, in 1996. Ik heb nog steeds contact met de mensen met wie ik toen heb gereisd en ik kreeg nu de kans om terug te komen. Er zijn daar zoveel dingen te doen, ook voor kinderen. We zouden gaan raften, ziplinen, naar olifantenopvanghuis, schildpaddenboerderij, met de trein reizen, echt veel leuke dingen. Mijn zoon is nu 12 jaar, dus oud genoeg om dit land met haar mooie plekken te laten zien met heel veel activiteiten. Hopelijk kan het snel weer. Ik heb ook nog heel veel andere landen op mijn bucketlist staan. En ja, allemaal in Azië! De komende jaren kunnen we nog veel gaan doen."

Wat zijn de reismogelijkheden voor komend jaar?

“Momenteel voer ik geen reizen uit. De verwachting is dat komende zomer er binnen Europa wel het een ander mogelijk is en ook de eerste landen buiten Europa geven aan dat ze graag weer mensen uit de EU willen ontvangen. Ik heb wel goede hoop voor de komende zomer, de meivakantie zal het waarschijnlijk nog niet worden. Je kan nu gerust een reis boeken, en mocht die t.z.t. toch niet doorgaan, dan krijg je geen voucher maar meer, maar wordt de reissom binnen twee weken terug betaald. Van de week had ik gelukkig weer twee boekingen, dus dat vond ik wel heel leuk!”

Heb je tips voor een leuke vakantie in Nederland?

“Bij mij kun je ook leuke vakanties boeken dichterbij huis. Nederland heeft zoveel mooie plekjes! De talloze stranden, de eilanden, ik kan het allemaal boeken. En als je van de bossen houdt, dan is de Veluwe heel mooi. Of naar Brabant voor de gezelligheid, of trek eropuit naar Limburg de Limburgse vlaaien of de wateren in Friesland. Genoeg te ontdekken!”

Wil je meer informatie over de reizen die Erica organiseert? Neem dan een kijkje op haar drie websites: www.reisbureau-acire.nl , www.deltaholidays.nl , www.gayaway.nl.