MenuZoek
Grafkelder op Huis de Geer

K1: Bartholdt de Geer en Gijsberta Beatrix van Vianen

Bartholdt de Geer is geboren op 5 augustus 1761 op kasteel Rijnhuizen in Jutphaas. Hij overleed in 1838 op 76-jarige leeftijd. Op 18 augustus 1783 trouwt hij in Utrecht met Jacoba Gijsberta Beatrix van Vianen (1754-1835). Zij is hier ook begraven. Naast Bartholdt en Jacoba zijn ook andere nazaten van De Geer van Jutphaas bijgezet in de grafkelder.

Barthold de Geer, heer van Jutphaas, kocht in 1785 de buitenplaats Huis De Geer. Ruim 20 jaar later kocht hij samen met Isaac Schalij de heerlijkheden het Over- en het Nedereind van Jutphaas en de ridderhofstad Plettenburg uit de nalatenschap van Pieter de Malapert. In eerste instantie wilde Barthold de Geer op zijn eigen buitenplaats Huis de Geer begraven worden. Hij liet daarom een grafkelder aanleggen. Deze is alleen nooit gebruikt, omdat begraven worden op eigen grond in het begin van de 19e eeuw niet meer mocht. De grafkelder is in de jaren '80 van de 20e eeuw teruggevonden toen de wijk Huis de Geer gebouwd werd.

Het grafmonument

De sluitsteen dekt een grafkelder af. Deze lag in het schip van de kerk. Op de steen staat een verzonken tekst met kapitalen met daarop het jaar dat de grafkelder is uitgegeven (1803) en de namen van het echtpaar waar deze kelder voor was bedoeld. Op de tekst staat: 1803/ Grafkelder van / Barthold de Geer/ en/ Jacoba Gijsberta/ Beatrix van Vianen/ Echtelieden.

< Terug naar Dokter Teljer